Mało znane rośliny owocowe – jagoda kamczacka
Planując część użytkową naszego ogrodu warto rozważyć
posadzenie mniej znanych roślin owocowych. Uprawa niektórych z nich będzie
możliwa także w bardzo niewielkim ogrodzie, albo w dużych pojemnikach na
balkonie, tarasie czy ogrodzie na dachu.
Rozkoszując się teraz smakiem borówek amerykańskich, warto
zadbać o wcześniejsze zbiory w przyszłym roku, dosadzając w ogrodzie krzewy
jagody kamczackiej. Zwróćcie Państwo uwagę na polecane odmiany dopasowane do
naszych warunków klimatycznych, co pozwala na uniknięcie zimowych strat.
Dokonując wyboru w oparciu o te wskazówki, bez większego wysiłku, nawet niezbyt
doświadczony ogrodnik będzie cieszyć się ich owocami!
W ostatnich latach, borówki amerykańskie stały się w naszym
kraju jednym z najbardziej popularnych letnich owoców. Aby uzupełnić ich
zbiory, warto zainteresować się jeszcze wcześniejszymi owocami – jagodą kamczacką. Nazwa rośliny może
być myląca, gdyż z systematycznego punktu widzenia, nie jest ona spokrewniona z
jagodami, ale z kuzynem wiciokrzewu – suchodrzewem sinym lub kamczackim (Lonicera careulea var.edulis i var.kamtschatica).
Krzaki jagody kamczackiej mają zbliżony pokrój do borówki
amerykańskiej, w zależności od odmiany sięgają od 1,5 do 2 m wysokości. Podobnie
jak wiciokrzewy, zaczyna ona wegetację bardzo wcześnie – pączki otwierają się
już w połowie marca, kwitnienie rozpoczyna się w marcu-kwietniu, a owoce
dojrzewają w maju – przed zbiorami truskawek. Tak wczesna wegetacja, może
zagrażać zbiorom w tych latach, kiedy na przedwiośniu przymrozki następują po
okresie ciepłym, pobudzającym rośliny do wzrostu i kwitnienia. Należy zatem
pamiętać o przygotowaniu osłon. Jeśli temperatury przedwiośnia są typowe – nie spadają
bardzo nisko – nie będziemy mieć problemów z kwitnieniem wybierając odmiany
polskie lub rosyjskie.
Jagoda kamczacka odmiana Wojtek |
Ogromną zaleta jagody kamczackiej jest bezproblemowość. Jest
to roślina trwała, zimująca bez problemu w większości regionów Polski, odporna
na choroby grzybowe i wirusowe, a także niewymagająca co do podłoża i
stanowiska. Oczywiście, większe plony uzyskamy po posadzeniu jej na uprawionym,
zasobnym, lekko kwaśnym podłożu w miejscu słonecznym i regularnie podlewanym.
Uwaga – obcopylność!
Zapraszając jagody kamczackie do ogrodu, musimy pamiętać o
ich obcopylności – aby zawiązały się owoce, posadźmy koło siebie dwa krzaczki,
które kwitną w podobnych czasie (więcej – zestawienie dogodnych do obcopylnościodmian tutaj). Polecanym zapylaczem dla wielu odmian jest odmiana „Aurora”.
Posadzone rośliny rozpoczną owocowanie już w drugim sezonie,
a owoce będą dojrzewały, podobnie jak u borówki amerykańskiej, stopniowo, przez
2-3 tygodnie. Krzewy nie wymagają cięcia formującego, tak jak w przypadku
większości krzewów ogrodowych, co kilka lat dokonujemy ich prześwietlenia,
usuwając pędy najstarsze, drobne lub uszkodzone. Zadbane krzewy dają do kilku
kilogramów owoców w każdym roku, a owocują nawet przez 30 lat.
Wykorzystanie owoców jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej są łagodne i słodkie w smaku, z tego
względu doskonale nadają się do spożywania na surowo. Dzięki temu możliwe
będzie przyswojenie zawartych w nich w dużych ilościach witamin (głównie
witaminy C), mikroskładników i przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie
większych ilości tych owoców pomaga w ustabilizowaniu gospodarki
lipidowo-cukrowej, co mniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy II typu. Podobnie jak
u borówki amerykańskiej, owoce najlepiej jest zbierać ręcznie i przechowywać w
delikatnych, kartonowych pudełkach. Są stosunkowo trwałe w czasie transportu.
Jagoda kamczacka odmiana Honey Bee |
Oczywiście, najlepiej wykorzystamy bogactwo witamin i
przeciwutleniaczy zawartych w jagodach, zjadając je na surowo. Poleca się także
poddawanie ich niezbyt długiej obróbce termicznej – przygotowywanie soków,
galaretek czy konfitur. Ze względu na intensywne zabarwienie i ciekawy smak będą
doskonałym dodatkiem do gofrów, naleśników czy innych deserów.
Na rynku dostępne są wysokoplenne odmiany jagody kamczackiej,
najczęściej wyselekcjonowane przez polskich i rosyjskich ogrodników. Wytrzymałe
odmiany pochodzą także z USA i Kanady. Można z nich stworzyć kolekcję krzewów
owocowych bardzo wytrzymałych i odpornych, dające owoce po kolei – od maja do
końca czerwca.
Nazwa odmiany
|
Termin owocowania
|
Zalety
|
Aurora
|
Druga połowa
czerwca.
|
Silny wzrost, jest
dobrym zapylaczem dla innych odmian.
|
Boreal Blizzard
|
Połowa lipca
|
Wyjątkowo duże
owoce, późny termin kwitnienia i owocowania
|
Wojtek
|
Maj
|
Duże , trwałe
owoce
|
Honey Bee
|
Czerwiec-lipiec
|
Idealna,
licencjonowana odmiana deserowa
|
Leningradskij
Velikan
|
Czerwiec
|
Silnie odporna na mróz
|
Polecane nowości!
W 2018 roku na polski rynek wprowadzono kilka doskonałych,
licencjonowanych odmian z grupy Boreal: Boreal Blizzard (PBR), Boreal Beast
(PBR) i Boreal Beauty (PBR). Mają one kilka unikalnych cech, będących odpowiedzią
na oczekiwania konsumentów: kwitną i owocują później niż inne odmiany (odpowiednio
– kwitną w maju, a owocują nawet od początku lipca do końca sierpnia), wielkość
ich owoców jest dwukrotnie większa niż u odmian tradycyjnych. Z tego względu posadzenie kilku krzaczków z
tej serii (pamiętamy o obcopylności!), pozwoli uzupełnić zbiory w naszym jagodniku
w czasie letnich wakacji!
Jagoda kamczacka odmiana Boreal Blizzard |
dziękuję za wyczerpujący wpis. Jestem właśnie w trakcie przebudowy około 30 metrowego poletka uprawnego we własnym ogrodzie. Oczywiście ;) mam 3 krzewy borówki wysokiej i właśnie szukałam dla nich towarzysza. Zastanawiałam się właśnie nad jagodą kamczacką, agrestem lub czerwoną porzeczką (ale w formie krzewu) pienne czarne mam gdzie indziej. Fajnie, że opisałaś, która odmiany kiedy kwitnie, bo ja na odmianach owocowych się nie bardzo znam, a zawsze się obawiam poziomu wiedzy u sprzedawców...
OdpowiedzUsuńLovely post, interesting reading!
OdpowiedzUsuńLove from Titti
I ja dziękuję, akurat w dobrym dla mnie momencie napisałaś tę ciekawą notkę. Przymierzam się do posadzenia jagód kamczackich i miałam się zabrać za przestudiowanie odmian. A tu taki prezent od Ciebie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd kilku ładnych lat mamy w ogrodzie cztery krzewy tej smacznej ale dosyć kwaśnej jagody. Bardzo je lubimy. Są aromatyczne i wyczuwalny jest smak jagody leśnej. Niestety w tym roku coś się zadziało i całkowicie uschły liście jednego krzewu. Myślę, że to jednak grzyb, bo teraz zaczyna wypuszczać nowe, młode listeczki. Oby przetrwała. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń